Соборування: що це таке?

Соборування: що це таке?
аінство соборування, або Єлеопомазання, як воно називається у богослужбових книгах, є таїнство, в якому, при помазанні хворого освяченим єлеєм (оливковою олією), закликається на хворого благодать Божа для зцілення його від тілесних і душевних хвороб. Воно називається соборуванням, тому що для здійснення його збирається кілька (сім), хоча по нужді може вчинити його і один священик. Таїнство елеоосвященія сходить до апостолів, які, отримавши від Ісуса Христа «влада зціляти хвороби», «багатьох хворих мазали олією і зціляли» (Мк. 6. 13). Найбільш повно сутність цього таїнства розкрита апостолом Яковом у його Соборному посланні: «Чи хворіє хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його оливою в ім’я Господнє.

І молитва віри зцілить недужого, і Господь його підійме, а коли він гріхи вчинив, простяться йому "(Як. 5, 14-15). Отже, елеосвящение — таїнство зцілення.

Православний письменник XIX століття Е. Поселянин писав: «Зовсім не сказано, що хвороба повинна бути смертельною, або щоб людина перебувала у безпорадному стані. Не треба забувати, що в християнстві страждання душевне визнається теж хворобою. Отже, якщо я страждаю духом від смерті близьких людей, від горя, якщо мені необхідний який-небудь благодатний поштовх, щоб зібратися з силами і зняти з себе пута відчаю, — я можу вдаватися до соборування ».

Як відбувається соборування? У центрі храму ставиться аналой з Євангелієм. Поруч столик, на якому стоїть посудину з єлеєм на блюді з пшеницею. У пшеницю ставиться сім запалених свічок і сім пензликів для помазання — по числу читаних уривки зі Священного Писання. Всі собори тримають в руках запалені свічки.

Це наше свідчення, що Христос — світло в нашому житті. Вигуком «Благословен Бог наш нині, і повсякчас, і на віки віків» починається молитвословие з перерахуванням імен собору. Потім священик вливає в посудину з маслом вино і молиться про освячення єлею, заради зцілення і очищення плоті і духу тих, хто буде ним помазаний. Вино в масло вливається в пам’ять про милосердного самарянина, про який розповів Господь у Своє притчі: як якийсь самарянин зглянувся над людиною, побитим і пограбованим розбійниками, і «обв’язав йому рани, наливши оливи й вина» (Лк. 10: 34).

Звучать піснеспіви, це молитви, звернені до Господа і святих, які прославилися чудесними зціленнями. Потім слід читання семи уривків з послань апостолів і Євангелій. Після кожного євангельського читання священики Помазов освяченим єлеєм лоб, ніздрі, щоки, губи, груди і кисті рук з двох сторін.

Це робиться на знак очищення всіх наших п’яти почуттів, думок, серця і справ рук наших — всього того, чим ми могли згрішити. При кожному помазанні читається молитва: «Отче Святий, лікаря душ і тілес, пославий єдинородного Твого Сина, Господа нашого Ісуса Христа, всякий недуга зцілювального і від смерті його врятував, зціли і раба Твого (або рабу Твою) від обдержащіе (охопили) його (або її) тілесні і душевні немочі і оживотворити його (або її) благодаттю Христа Твого ». Далі слід молитовне призивання Пресвятої Богородиці, Животворящого Хреста, Іоанна Хрестителя, апостолів і всіх святих. Закінчується Єлеєосвячення Собором покладанням Євангелія на голови. І священик молиться над ними, кажучи: «Господи Ісусе Христе, не мою руку грішну вважаю на голови тих, хто прийшов до Тебе просити відпущення гріхів; але Твою руку міцну і сильну, яка цього Святому Євангелії, і молю Тебе з ними, Спаситель наш, Сам прийми рабів Твоїх каються і подай їм прощення. »Крім зцілення від хвороб, елеосвящение дарує нам прощення забутих гріхів (але не прихованих свідомо).

За немочі пам’яті людина може сповідати не всі свої прогріхи, тому не варто і говорити, як велика цінність соборування. Через прощення гріхів приходить і очищення, і часто зцілення або терпляче перенесення недуги заради Господа. Соборування не звершується над немовлятами, тому що у немовляти не може бути свідомо скоєних гріхів. Фізично здорові люди не можуть вдаватися до цього таїнства без благословення священика. «Ази православ’я», К. Слєпінін. «Про таїнствах Церкви у викладі для дітей», С. Рукова. «Закон Божий», протоієрей Серафим Слобідської.

Соборування: що це таке?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий