Що спекти з кефіру?

Що спекти з кефіру?
Сьогодні запрошує вас на чай і пропонує зайнятися випічкою. Спробуйте здогадатися, про що піде мова: великий або маленький, шоколадний, з горіхами, цукатами, родзинками, корицею, посипаний цукровою пудрою або политий глазур’ю Звичайно ж, ви зрозуміли, що до чаю ми будемо пекти кекс
Мало хто знає, що історія цього кондитерського виробу почалася ще в Стародавньому Римі. Початковий рецепт був настільки далекий від сучасного уявлення про кексах, що ми навряд чи зрозуміли б, чим нас пригостили римляни, станься побувати у них в гостях.

У ті часи для кексів використовували гранати, горіхи, родзинки, фініки та інші сушені фрукти, які подрібнювали і перемішували з ячмінним пюре.

Треба сказати, страва була досить корисне і популярне. Рецептура кексу, близька до сучасної, набула поширення до XVI століття. Історики пов’язують це з введенням в кулінарний ужиток цукрового піску, який почав надходити в Європу з американських колоній. Цукор-пісок був більш зручним для використання в кулінарії, дозволяв консервувати фрукти, що привело в підсумку до повсюдного поширення солодкої здобної випічки.

Вважається, що приблизно в цей же час з’явилося і сама назва кекс.
Він готувався досить нескладно і виходив при цьому виключно смачним. Господині придумували все нові і нові оригінальні добавки, начинки і посипання до любиться блюду, і воно швидко завоювало Європу, а потім перекочувало і в Америку.

Сьогодні практично будь-яка господиня знає, як спекти кекс. Вважається, що найбільшою популярністю кекси користуються в США, де їх поселили в маленькі паперові розетки. Проте практично в кожній країні є свій не менше улюблений аналог такої випічки. Так, в Англії це мафіни, які подаються до традиційного five oclock (вечірнього чаювання).
Випікають їх з борошна грубого помелу з додаванням дріжджів і часто покривають глазур’ю і марципаном.

У Північній Америці кекси бездріжджові, а збільшення в обсязі досягається додаванням пекарського порошку. У Німеччині відомий штоллен, який відрізняється довгастої формою і великою кількістю посипання з цукрової пудри. У Швейцарії люблять birnenbrot грушевий хліб, на Багамських островах в кекси кладуть фрукти, які спеціально витримують в ромі протягом 3 місяців. У Румунії ж кекс це традиційне різдвяне частування. Звичайно, випічку складно повною мірою віднести до продуктів здорового харчування.

Вона багата вуглеводами і жирами, які можуть сприяти зниженню метаболізму і набору ваги. Проте зовсім не обов’язково категорично відмовлятися від улюблених кексів. По-перше, не варто забувати, що вуглеводи переробляються в глюкозу, яка живить наш мозок. Один з’їдений на сніданок кекс благополучно засвоїться і дозволить вам повноцінно працювати. По-друге, шанувальники правильного харчування придумали випікати кекси з борошна грубого помелу, причому часто навіть не з пшеничного, а з житнього, кукурудзяного, гречаного або геркулесовой.

Така випічка багата клітковиною, що добре позначається на травленні і стані судин. Крім того, ми вже говорили про різноманітні начинках і добавках, які теж можуть бути корисними.

Так, в родзинках є калій, магній, кальцій, фосфор, селен, вітаміни групи B, які підтримують серце, нервову систему і нирки. Горіхи допомагають імунній системі, знижують холестерин. Ягоди багаті різноманітними вітамінами і антиоксидантами, омолоджують організм. Цедра цитрусових тонізує, бореться з ГРВІ і навіть попереджає ракові захворювання.

Як бачимо, і випічка може стати корисною, якщо підійти до її приготування з розумом і фантазією, що ми зараз і зробимо. вирішив спекти простий кекс на кефірі, а для оригінальності смаку і користі додати в нього апельсинову цедру. Кефір 1 склянка (250 мл). Сода 1 ч. л. Яйця 2 шт. Цукор m склянки (125 г).

Масло м’яке вершкове 100 г. Борошно 2 склянки. Цедра 1 апельсина. У кефір додаємо соду і активно перемішуємо ложкою до утворення повітряних бульбашок. Яйця і цукор з’єднуємо.

Після сього збиваємо виделкою до утворення однорідної тягучої маси. У суміш, додаємо розм’якшене вершкове масло.
Далі злегка розминаємо і міксером доводимо до однорідності. Додаємо кефір із содою і борошно, добре перемішуємо.

Після цього вводимо цедру одного апельсина і тісто готове. Розкладаємо його по формах, заповнюючи їх приблизно на 2/3, щоб кексу було куди піднятися.

РАДА: Якщо форми металеві, бажано змастити їх вершковим маслом. Випікати кекси на кефірі потрібно при 180 `приблизно 30-40 хвилин. Якщо ви робите один великий кекс через півгодини зменшіть температуру до 150-160 `і дайте йому пропектися ще протягом 15-20 хвилин.

Готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою (при проколюванні готового тіста вона повинна бути сухою).
Наші кекси готові.

Вони смачні просто з чаєм (кава, молоком) або в супроводі фруктів, варення, морозива, вершків та інших улюблених вами солодощів. бажає вам приємного чаювання і гарного настрою і бадьорості на весь день.

Що спекти з кефіру?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий