Коли Масляна?

Коли Масляна?
, а вже з 3 березня розпочнеться Великий піст. Дата початку Масляної щороку міняється залежно від того, коли починається Великий піст. Масляна (сирна седмиця, маслена тиждень) — стародавнє слов’янське свято, що залишився ще з часів язичницької культури і збереглося після прийняття християнства.

Це тижневий свято проводів зими і зустрічі весни, осяяний радісним очікуванням близького тепла і весняного оновлення природи. Навіть млинці, неодмінний атрибут масниці, мали ритуальне значення: круглі, рум’яні, гарячі, вони являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні. Масляна — це найвеселіше, народний і ситний свято з народними гуляннями, піснями, танцями, іграми, ярмарками. Слово масниця завжди асоціюється з веселими зимовими днями, наповненими гамором і шумом, смачними запахами млинців, передзвоном дзвіночків, що прикрашали нарядні трійки коней. Наприкінці свята відбувається обряд спалювання саморобного опудала Зими, який символізує знищення старого, зношеного, старезного світу і звільнення місця для нового, молодого, кращого.

У народі кожен день Масляної має свою назву і весь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна і Широка Масляна. Вузька Масляна — перші три дні: понеділок, вівторок і середу, а Широка Масляна — це останні чотири дні: четвер, п’ятниця, субота і неділя. У старі часи перші три дні селяни ще займалися господарськими роботами, а з четверга працювати заборонялося, т. к. починалася Широка Масляна. У цей день починали пекти млинці, а найперший спечений млинець господиня обов’язково віддавала жебракові, нужденному людині, щоб той пом’янув душі покійних родичів і дорогих людей. Люди запрошували рідних і знайомих у гості на млинці, а свекор зі свекрухою вранці відправляли невістку на день до батька і матері, щоб увечері самим прийти до сватів у гості.

У перший день Масляної з соломи, старого одягу та інших підручних матеріалів споруджувалося опудало великий товстої баби, яке насаджували на кіл і ставили на головній площі міста чи села. У другий день Масляної народ починав активно ходити до дуг одного в гості, відвідувати ярмарки, кататися з гірок на санях. Так само в цей день відбувалися оглядини наречених, так як всі масничні обряди, по суті, зводилися до сватання, для того, щоб після Великого посту, на Червону гірку, зіграти весілля.

У цей день тещі запрошували зятів на млинці, а щоб нудно не було запрошували і інших родичів. Цьому звичаю присвячено величезну кількість прислів’їв, приказок, пісень і анекдотів. З четверга починалася Широка Масляна, роботи по господарству припинялися, а святкування розгорталися у всю широчінь.

Народ вдавався до всіляких потехам, влаштовувалися катання на конях, кулачні бої, різні змагання, які супроводжувалися поїданням млинців і всіляких страв. Сенс широкого четверга, як і всієї Масниці — виплеск накопичилася за зиму негативної енергії і дозвіл різних конфліктів між людьми.

На п’ятий день теща зі своїми подругами та родичами приходила з візитом у відповідь в гості до зятя на млинці, а млинці в цей день пекла вже її дочка. У цей день невістки запрошували до себе в гості зовиць (сестер чоловіка) і дарували їм подарунки. У неділю — останній день Масляної — спалювали опудало Масляної і разом з ним залишки святкової їжі, а прах розвіювали по полю або по річковій воді. Цього дня після вечірнього богослужіння в храмах здійснюється особливий чин прощення, коли священнослужителі та парафіяни взаємно просять один у одного вибачення, щоб вступити у Великий піст з чистою душею, примирившись з усіма ближніми. Масляна — це підготовча тиждень до Великого посту і присвячена вона в християнському сенсі примирення з ближніми і прощенню образ.

Це час, який потрібно присвятити доброму спілкуванню з близькими, рідними, друзями, про доброчинність. Необхідно пам’ятати про те, що Сирна седмиця готує нас до Великого посту — часу покаяння, роздумів про життя людини, про те, що нам ще належить зробити для свого духовного вдосконалення, щоб омолодитися душею. Склад: 1 банка ванільного йогурту і трохи сметани (всього 500 мл), 4 яйця, 1/4 ч. л. соди, 1/4 ч. л. пекарського порошку (розпушувача), 1/4 ч. л. солі, бананове пюре з 4 перезрілих бананів, розім’ятих виделкою Склад: яйця — 2 шт, молоко — 500 мл, вода — 200 мл, ванілін — 1 пакетик, цукор — 3 ст. л. , Борошно — 2, 5 склянки, рослинне масло, сир твердий — 250 г, петрушка.

Коли Масляна?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий