Яка печінку корисніше?

Яка печінку корисніше?
Вже в глибокій старовині люди мали поняття про цілющі властивості печінки: в Єгипті з печінки готували дуже багато страв, а великий Авіценна ще в XI столітті у своєму відомому медичному трактаті наказував давати хворим з ослабленим зором сік козячої печінки, хоча про вітамін А тоді ще не знали. Користь печінки не викликає сумніву у лікарів гематологів. Так само, як і гранатовий сік, цей продукт необхідний для людей, які страждають від анемії.

Печінка багата залізом, яке необхідно для синтезу гемоглобіну, а значить, регулярне її вживання здатне поліпшити кровотворну функцію організму. Ні для кого не секрет, що правильно приготоване блюдо з печінки забезпечує організму денну норму мікроелементів і вітамінів груп A, B і С. Між тим, цей продукт, який містить велику кількість повноцінних білків, можна сміливо назвати дієтичним: калорійність його невелика. Користь печінки застосовується в медицині для поліпшення згортання крові.

Споживання її в їжу служить для профілактики тромбозу. Найкориснішою дослідники вважають печінку риб: тріски, миня, минтая.

Напевно, всі знають про користь такого препарату, як риб’ячий жир. Звичайно, його можна купити в аптеці і застосовувати як харчову добавку. А адже отримують це засіб з печінки тріски. Ось чому споживання цього продукту сприяє поліпшенню зору, пам’яті, допомагає зберегти і продовжити молодість шкіри. Незамінний він і для профілактики серцево-судинних захворювань.

Куряча печінка багата фолієвою кислотою. Її часто рекомендують включати в раціон вагітним жінкам. Користь і шкода печінки, незважаючи на це, викликають велику кількість суперечок. Шкода печінки Шкода печінки риб відчують на собі ті, хто страждає від алергії на цей продукт.

Звичайно ж, зайво захоплюватися його вживанням не варто й здоровим людям. Це може призвести до надлишку вітамінів в організмі, просто кажучи, до харчового отруєння. Ще одне протипоказання підвищена функція щитовидної залози.

Ну а перш ніж включити печінку в раціон дитини, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем педіатром. Як максимально зберегти користь печінки? Як правильно вибирати і готувати печінку, щоб максимально зберегти всі її корисні властивості при обробці?

Корисність і смак печінки залежить від віку тварини: теляча печінка дуже ніжна, а печінка ягняти або степовий вівці взагалі вважається делікатесом, і рідко зустрічається у продажу. Свіжа печінка гладка, світло-коричневого або світло-червоного кольору; всі зовнішні кровоносні судини, лімфовузли і жовчний міхур з протокою повинні бути видалені перед тим, як продукт надходить у продаж. На розрізі печінка повинна бути червоно-коричневого або коричневого кольору і обов’язково вологою. Перед тим, як готувати печінку, потрібно зняти з неї плівку, а вже потім вимочувати, використовувати приправи, сіль і т. д. Готується печінку набагато швидше м’яса або інших субпродуктів, але тут дуже важливо правильно витримати час приготування, інакше страва буде не занадто смачним, а корисні речовини зруйнуються. Будь печінка втрачає майже всю вологу при варінні, і її тканини ущільнюються вона стає більш жорсткою.

Однак відварена печінка при подальшій обробці прекрасно поглинає жир, тому її використовують для приготування паштетних консервів, начинок і ковбас. При покупці печінки треба вміти відрізняти її види і знати, як вони повинні виглядати. Теляча печінка ніжна і пухка, світло-коричневого кольору з червоними відтінками; її вага приблизно 1-2, 5 кг.

Страви з телячої печінки солять незадовго до готовності, щоб вони не були жорсткими, і не тримають на вогні довго, інакше всі їхні корисні властивості зводяться до мінімуму. Телячу печінку можна гасити, запікати, смажити, готувати з неї начинки для пиріжків, паштети і ще багато страв.

Зріла яловича печінка набагато темніше, червоно-коричневого кольору, і важить приблизно 5 кг. Вона не така ніжна і смачна, як теляча: гіркувата, з різким присмаком, і тому її рекомендується вимочувати в молоці протягом декількох годин перед приготуванням. Свиняча печінка схожа на яловичу, але відрізняється специфічним смаком, може сильніше гірчити, і теж не дуже ніжна. У розрізі свиняча печінка пориста і зерниста, а її поверхня часто має характерний малюнок у вигляді ромбів; важить зазвичай 1-2, 5 кг.

Печінка риб — тріски, минтая, іноді миня, продається зазвичай у вигляді консервів, і зміст цінного жиру в ній може доходити до 70%. Вибрати консерви складніше, ніж свіжі продукти, але все-таки можна, якщо пам’ятати про основні критерії такого вибору: терміні придатності, докладної інформації про виробника, склад продукту, зазначеному термін і умови зберігання. Якщо вам вдасться купити свіжу печінку степовій вівці чи ягняти, то її краще всього підсмажити на слабкому вогні, бажано на топленому вершковому маслі. Тоді вона залишиться ніжною, з приємним і трохи пряним смаком це справжній делікатес.

За всю історію кулінарії в кухнях різних країн накопичилося безліч рецептів приготування страв з печінки, так що вибрати для себе те, що вам до смаку, не складе труднощів, хоча деякі господині можуть навіть загубитися в такому достатку. Смак страв з печінки здатний привести в захоплення навіть найдосвідченіших гурманів, до того ж печінка засвоюється нашим організмом набагато краще, ніж м’ясо тварин, і сумісна з великою кількістю продуктів. Наприклад, пиріжок з печінкою та овочами набагато легше для нашого шлунка, ніж м’ясний пиріжок, навіть якщо м’ясо вищої якості. Головне, щоб печінка, вживана нами, була максимально свіжою і екологічно чистою тоді страви з неї будуть поживними, корисними і смачними.

Яка печінку корисніше?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий