Чому не можна чай пити?

Чому не можна чай пити?
Дітям, особливо малюкам, не можна пити багато чаю, також слід уникати міцного або холодного чаю. Велика кількість чаю збільшує вміст води в організмі, тим самим підвищуючи навантаження на серце і нирки. Міцний чай стимулює центральну нервову систему дитини, робить частішим серцебиття, підсилює позиви до сечовипускання і може викликати безсоння. У зростаючого дитини всі системи організму ще не спів, а тому регулярне перезбудження і тим більше безсоння призводять до перевитрати поживних речовин і негативно позначаються на процесі росту.

Не можна наполягати чай дуже довго, тому що при цьому в розчин виходить занадто багато таніну, а чай з високою концентрацією таніну може привести до стиснення слизової оболонки стравоходу. З’єднуючись з харчовими білками, танін дає білок дубильної кислоти, який, випадаючи в осад, пригнічує апетит, негативно позначається на травленні і засвоєнні їжі. Крім того, чим міцніше заварений чай, тим менше в ньому вітаміну В, і тим гірше, отже, засвоюється залізо. Не рекомендується чай вагітним жінкам. У чаї міститься певна кількість кофеїну, який, стимулюючи плід, негативно впливає на його розвиток.

За даними японських дослідників в п’яти чашках міцного чаю, випитих за день, міститься така кількість кофеїну, яка може привести до недостатності ваги у немовляти. Крім того, кофеїн викликає почастішання серцебиття і підсилює сечовипускання, що збільшує навантаження на серце і нирки, і підвищує, таким чином, ймовірність розвитку токсикозу. Хоча чай сприяє травленню, але страждаючим виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, а також підвищеною кислотністю в шлунку слід дотримуватися помірності. У здоровому шлунку міститься сполука фосфорної кислоти, яка знижує секрецію шлункової кислоти в клітинах стінок шлунка, але міститься в чаї теофілін може придушити функцію цього з’єднання, результатом чого є надлишок шлункової кислоти, а підвищена кислотність шлункового соку перешкоджає заживанню виразок.

Тому язвенникам має сенс обмежити споживання чаю і ні в якому разі не пити міцного чаю. Хворим, які страждають на атеросклероз і гіпертонією у важкій формі слід пити чай з обережністю, а в періоди загострення відмовитися від вживання червоного і міцно завареного чаю. Це пов’язано з тим, що в чаї містяться теофілін і кофеїн, які збудливо діють на центральну нервову систему. А коли кора головного мозку приходить у стан збудження, кровоносні судини мозку звужуються, що небезпечно для страждаючих атеросклерозом і може викликати утворення тромбів у мозку.

У безсоння можуть бути самі різні причини, але незалежно від її причин не слід пити чай незадовго до відправлення в ліжко через збудливої дії кофеїну і ароматичних речовин. Чашка міцного чаю перед сном приводить центральну нервову систему і головний мозок у стан збудження, пульс частішає, кровообіг прискорюється, заснути стає майже неможливо. Прийнято вважати, що міцний гарячий чай добре угамовує спрагу, і тому корисний при підвищеній температурі. Але це далеко від дійсності.

Нещодавно британські фармакологи встановили, що міцний чай не тільки не приносить користі страждаючим жаром, але, навпаки, теофілін, що міститься в чаї, підвищує температуру тіла. Теофілін також має сечогінну дію, і тому він робить неефективними або низькоефективними будь жарознижуючі лікарські засоби.

Інформація з сайту.

Чому не можна чай пити?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий