Чим шкідливий кави?

Чим шкідливий кави?
КАВА НЕ НЕБЕЗПЕЧНА! — Нарешті-то порадували вчені. Навпаки: надходять все нові дані про виняткову користь цього напою. Результати закінчилися в США, Японії та деяких країнах Європи тривалих досліджень показали: у тих, хто п’є 5 і більше чашок кави на день, менше ризик діабету і хвороб серця. Кавомани рідше страждають від каменів у нирках і жовчному міхурі, подагри, вікової втрати пам’яті і навіть від венеричних хвороб.

П’ємо, панове кавомани! Поки знову не заборонили Отже, яку користь може принести чорний принц у кавовій чашці? МІНУС ІНФАРКТ, ПЛЮС ЛІБІДО Фільтрований кави (по-американськи) навіть у великій кількості не збільшує ризик серцево-судинних захворювань у більшості людей. До такого висновку прийшла міжнародна команда учених з Мадридського університету і Гарвардської школи громадського здоров’я в результаті 20-річних спостережень за 128 тисячами чоловіків і жінок.

Дослідники помітили, що пристрасні кавомани частіше курять і зловживають алкоголем, рідше п’ють чай, приймають вітаміни і менше займаються спортом. Але навіть при обліку цих обставин ризик розвитку інфаркту у них не збільшений. Висновок очевидний: кава захищає серцево-судинну систему. Це підтверджується ще одним дослідженням, яке тривало 15 років, за участю більше 27 тисяч жінок у віці від 55 до 69 років. Випивали в день 1-3 чашки кави на 24% рідше вмирали від серцево-судинних та інших хвороб, пов’язаних із запаленнями, ніж ті, хто не пив кави взагалі.

І все це завдяки містяться в каві антиоксидантів. Увага, чоловіки! Кава підвищує лібідо у жінок.

Під дією кофеїну збільшується потреба в сексі, так що не забудьте на побаченні запропонувати дамі чашечку кави. Але пам’ятайте: віагроподобное дію кави надає тільки на тих дам, які п’ють його час від часу, а не споживають щодня і у великій кількості. МІНУС ДІАБЕТ Про те, що любителі кави мають більш низький ризик розвитку діабету другого типу, наш журнал писав ще в 2004 році. А ось що новенького, так це недавнє відкриття гарвардських вчених, які встановили, що 6 чашок кави в день знижують ризик діабету для чоловіків удвічі, а для жінок на третину. Іншими словами, чоловіків кава захищає від діабету краще.

У дослідженні взяли участь 125 тисяч осіб. Буквально слідом схожі результати були отримані і в Голландії.

МІНУС СКЛЕРОЗ Чашка кави не тільки повертає бадьорість, але і покращує пам’ять, особливо у літніх. До такого висновку прийшли вчені з університету Арізони, провівши експеримент у групі людей старше 65 років. Вони тестували здатності до запам’ятовування в 8:00 ранку і в 16. 00.

В обох випадках учасники випивали по чашці кави, тільки одні з кофеїном, інші без. З’ясувалося, що при вживанні звичайної кави пам’ять до вечора не знижувалася. На підході використання кави для профілактики хвороби Паркінсона. Медики вивчили стан здоров’я більше 8000 американців японського походження за 30 років і виявили, що люди, які випивають більше 3 чашок кави в день, захворювали паркінсонізмом в 5 разів рідше. Схожі прогнози даються і відносно хвороби Альцгеймера.

КОМУ КАВА НЕ ПО ВКУСУ І все-таки сумніви залишилися: чому ж так довго нас запевняли в спірність сього напою? Адже негативний вплив кави на організм підтверджувалося не менше компетентними і масштабними дослідженнями.

І на це, здається, отримана відповідь. Виявляється, шкода кави для конкретної людини визначається генами. Негативний ефект кави на серце залежить від генетичних особливостей конкретної людини, пише The Journal of the American Medical Association, посилаючись на дослідження за участю 4028 чоловік, яке провела міжнародна група вчених з університету Торонто, Гарвардської школи громадського здоров’я та університету Коста-Ріки. переробляється за допомогою ферментів, роботу яких контролює особливий ген. Залежно від його варіанту розщеплення кофеїну у різних людей може протікати швидше і повільніше.

Генетичні тести показали, що у носіїв повільного варіанту гена ризик розвитку інфаркту міокарда зростав з кожної випитої чашкою кави. А у володарів швидкого гена, що випивали до 3 чашок кави в день, ризик інфаркту виявився навіть нижче, ніж у споживали менше чашки щодня. Одна чашка кави в день не принесе ніякої шкоди незалежно від генетичних особливостей, вважає автор дослідження Ахмед ель-Сохемі.

А ось більший обсяг кави може виявитися і шкідливим. Так що людям, які не знають, який варіант гена вони несуть, краще дотримуватися помірності. Ми б додали від себе: якщо вам каву не до смаку, то і не привчайте себе до напою. Зрештою, нам, кофеманам, більше дістанеться!.

Чим шкідливий кави?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий